Zelf op zoek?

Deze website heeft een uitgesproken mening – zowel over de zeer besloten gang van zaken tot dusver, als over de plannen die nu eindelijk in al hun enormiteit in de openbaarheid komen.
Meningen zijn deels een gevoelskwestie, een kwestie van perspectief. Maar ze steunen best ook op feiten en cijfers. En deze zoek je best rechtstreeks en ongekleurd bij de bron, zeker in het geval van de “Zandbron”.

In de eerste plaats is er die unitaire Belgische krant die al jaren geleden het papier achter zich liet: het Belgisch Staatsblad. Met uitgebreide zoekfunctie op alle mogelijke termen. “Bocholt” lijkt een logische beginnersopdracht.

In dezelfde federale overheidssfeer bevindt zich de even prettig doorzoekbare referentie-databank van de Belgische rechtspersonen: namen, plaatsen en statuten, een ware goudmijn voor data-delvers.

Ook federaal en achtenswaardig, maar nu in financiële kringen, is de Nationale Bank van België, waarvan de Balanscentrale  een gedetailleerd inkijkje biedt in de financiële onderbouw van de relevante rechtspersonen.

Daarnaast is ruimtelijk overzicht belangrijk bij zo’n kolossaal dossier als dat van Kaulille-Plage. Vlaanderen lanceerde hiervoor de geografische schatkamer Geopunt. Onder “Historische kaarten” is die van Vandermaelen een absolute aanrader.

Ook beleidsmatig is Vlaanderen baas over Costa Kawelillia. De controleurs van de Vlaamse regering resideren in het Vlaams Parlement. Voor het gemak is alvast een link gelegd met de tot dusver enige vraag over het dossier – met dank aan Johan Danen (Groen).

Tot slot staat uiteraard het complete internet met bijhorende zoekmachines ter uwer beschikking. Met slimme zoekopdrachten, en enig gezond verstand om feit en fictie van elkaar te onderscheiden, een Collectief Geheugen om U tegen te zeggen. Onmisbaar als meer dan nuttig wapen tegen een ouderwetse voldongen feiten-strategie, argumenterend vanuit het “algemeen” belang en een “glorieuze” toekomst.