Eigen zand, schoon zand?

26
mei
2016

Posted by Gert-Jan Vanaken

Posted in Nee, er moet geen zand meer zijn

0 Comments
zandontginning Bocholt

“Onze samenleving heeft nood aan bouwzand, dat begrijpt iedereen”, zo rechtvaardigt onze schepen van Ruimtelijke Ordening de plannen om de volgende 50 jaar de bodem van Kaulille zo’n 35 miljoen kuub zand lichter te maken. Op die uitspraak valt weinig af te dingen. Sterker nog, hij rondt zijn quote in de beruchte brochure af met de volgende verlichte opmerking: “Het lijkt dan ook logischer dat we dit ophalen rond een bestaande zandontginning dan elders een nieuwe te starten.”

De schepen verwijst natuurlijk naar de voormalige groeve in de Achterste Hostie waar in de jaren 80 en 90 zand ontgonnen werd. Maar is het inderdaad niet echt logischer om het zand op te halen uit actieve groeves?  Vanwaar die plotse nood om net bij ons 130 hectare waardevol bos tegen de vlakte te leggen om naar zand te graven?

Zandcrisis of niet?

De initiatiefnemers van de zandontginning in Kaulille dreigen graag met het idee van een ernstig zandtekort. In 2010 konden we slechts 16% van ons primair bouwzand zelf voorzien in Vlaanderen, zo  stellen ze correct. Maar betekent dat ook dat we voor al het overige zand afhankelijk zijn van het buitenland? Nog niet bijna.

Een blik op de meest recente cijfers leert dat we eerst en vooral in Vlaanderen best wel wat zand weten te recupereren en recycleren. Daarnaast is het gros van de zogenaamde import afkomstig van de bodem van onze eigen Noordzee. Helaas voor Vlaanderen is dat nog steeds een federaal stukje land. Tellen we dan ook nog de invoer uit Wallonië en Brussel mee dan valt te zien dat maar liefst 66% van al ons bouwzand uit eigen land komt. Met dat cijfer in het achterhoofd, lijkt de gesuggereerde zandcrisis al bij al erg goed mee te vallen. Is het dan ook niet echt logischer om ons zand te halen uit die bestaande ontginningen, de zeebodem voorop?

 

Beter dan in Vlaanderen koppig ons eigen zand te willen voorzien, lijkt het ons niet slecht die bossen rustig te laten staan en stilaan zelfvoorzienend te worden op vlak van schone lucht.

Dan hoeven we die al niet langer te importeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *